De vrije tuin aan de 'stille plas'
- Kristel van Dijk
- 10 mrt
- 2 minuten om te lezen
Bijgewerkt op: 21 mrt

Natuurgebied bij de Geerpolderplas
En misschien nog beter; de 'stille' plas, zoals de bewoners het zelf noemen. Toen ik de beplanting aan het uitzetten was, ervaarde ik hun gevoel pas Ʃcht. De waas van voorbijrijdende auto's aan de voorkant van het huis verdwijnt langzaam naar de achtergrond als je de tuin in loopt. Een wijds, vrij uitzicht over de plas verschijnt aan de horizon. Groepen eenden, zo groot als een zwerm spreeuwen, zijn de enige aandachtstrekkers en het is vermakelijk om naar te kijken. Je ben Ʃcht even weg uit de dagelijkse routine hier in de tuin. Neem plaats in de loungestoelen aan het water en het is stil in je hoofd.

Het ontwerp
De wensen voor het ontwerp waren duidelijk: natuurlijk groen, genoeg ruimte om vrienden en familie te ontvangen en toch de natuur dichter naar huis te halen. Ruimte voor vuur, gras, terras Ʃn die fijne buitendouche. Die komt nog in de vlonder.
De zeecontainer naast het huis dient momenteel als opslag en heeft de potentie in de toekomst misschien wel een extra werkplek te worden. Dat samen met de moderne en stijlvolle vormgeving van het houten huis vraagt om een uitnodigend en eigentijds ontwerp.
Wat ik in dit ontwerp heel mooi kan laten zien, is dat parkeerruimte voor de auto's helemaal geen gekaderd vak hoeft te zijn. In dit geval is het gewoon de open ruimte voor het huis. En wat hier ook goed werkt: door het pad tussen het huis en de container te versmallen, voelt dat gelijk meer privƩ aan, waardoor ongenodigd bezoek niet zomaar zal doorlopen. Zo hoef je zo'n mooi uitzicht ook niet af te sluiten met een poort.
Het voelde, door de vloeiende lijnen van de borders, ook heel onnatuurlijk om de rechte steiger langs de waterkant te behouden. Dit is de golvende vlonder geworden, waarbij de 3 bestaande berken nog eens een extra podium krijgen. Ook het hoofdterras aan de achterzijde van het huis is omsloten in het groen: dat verzacht zo meteen de randen van het beton en zorgt voor een vloeiende overgang naar het gras.

Dat er ergens langs het huis ook nog een extra terras moest komen was duidelijk: hier zat je -zeker in het voor- en najaar- nog heerlijk in de zon en het meeste in de luwte. En om de match in materialen te vinden: de steenschotten maken de balans op tussen de woning en het stoere uiterlijk van de container. Een heerlijke, ongedwongen sfeer.
Planten
Je kunt je vast wel voorstellen dat wonen aan zo'n rijkelijke omgeving ook ƩƩn klein minpuntje heeft: de wind. Die kan best intens zijn. Ook weer een leuke uitdaging dus: hoe bereik je de beoogde sfeer met de planten die hier wƩl goed kunnen groeien.
Ik zal van de zomer nog eens foto's maken, wanneer de planten voor het eerste jaar gegroeid zijn. Dan voel je pas echt dat de beplanting bijdraagt aan dat ongedwongen gevoel en de natuurlijke uitstraling. Het vloeit zo over in het natuurgebied van 'de stille plas' ;-).
Comments